SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Zdravim vospolok. Pocas upratovania povale som nasiel pozostatky elektrod po dedkovi. Po pretriedeni vznikol necely balik 2.5 EB121 ZAZ Vamberk, co potesilo. Viac ma ale prekpvapil jeden balik mixovanych zazrakov. Vyskladane kusovky roznych druhov a medzi nimi aj elektrody, ktore sa upinaju do kliesti v strede. Je to 2 priemer, samozrejme bez oznacenia. Ani jedna z nich nemala hrdzavy flak, takze to bude najskor nejaka specialita na nerez alebo hlinik. Viete o nich niekto nieco?
Editoval EmTe (26-04-2020 21:24:00)
Na nerez.
EmTe napsal(a):
....kusovky roznych druhov a medzi nimi aj elektrody, ktore sa upinaju do kliesti v strede. Je to 2 priemer, samozrejme bez oznacenia. Ani jedna z nich nemala hrdzavy flak, takze to bude najskor nejaka specialita na nerez alebo hlinik. Viete o nich niekto nieco?
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … g_0511.jpg
Tak ty pamatuji a ještě jako čerstvý absolvent svářecího kurzu jem s nimi svařoval. Jsou to eldy nerez, označení jsem už zapoměl a to prostřední uchycení je kvůli tomu, že nerez má špatnou el. vodivost a kdyby byl úchyt jen z jedné stany docházelo by k přehřátí odporem el. proudu. Je to spíše rarita v elektrodách.
A na ktory pol pripojit elektrodu?
Bazická.
+ a existují i obyč, nejen nerezové
Je jak píše Frank. Také jich pár mám. To uchycení v prostředku bylo jen u o2mm, větší už byly normálně. Je bazická. Jestli se nepletu, tak ta moje je EB421
Editoval Famater (27-04-2020 08:31:51)
Famater napsal(a):
Je jak píše Frank. Také jich pár mám. To uchycení v prostředku bylo jen u o2mm, větší už byly normálně. Je bazická. Jestli se nepletu, tak ta moje je EB421
Chtěl jsem to označení EB421 bazická napsat, ale je to už víc než 50 let a jsem už starej dědek a jistý jsem si nebyl. Je to hezké vidět, že i po takové době někdo ty eldy vlastní. V Synthesii jsme s nima svařovali nerez díly potrubí. Práce na "draka" když to srovnám s dnešními možnostmi svařování. Je to snad československá rarita, nikde jinde jsem takové provedení neviděl.
Editoval Frank (27-04-2020 11:59:21)
S tím starým dědkem to není tak hrozné- co mám říkat já? Mě zbyly protože jsem dostal nějaké Boehlerky a pak jsem na nerez bral rutilky (Elektrochimika, dnes je to Oerlikon). Posledních 10roku raději TIG. Takže mě leží v koutě regálu, nijak mě nevadí.
Já jsem dědek ještě o něco málo starší. Něco si pamatuju, něco ne. Toho druhého je ale stále víc. Dá se sní s inverorem svářet. Problém je u invertorů bez ARC force, u kterých se musí nastavit velký proud, aby se udržel oblouk. Ale pak je to i na plechu 2mm hned skrz. Vůbec s nimi bylo dobré dát větší proud a rychle jet. Jinak dělaly moc velké kapky. Bylo to trápení. Až budu dělat něco venku s TP1500, tak to po letech vyzkouším.
O těhle elektrodách se už tady někde psalo.
Frank napsal(a):
Stejně by mě zajímalo, jestli s dnešními běžnými invertory by tou eldou šel vůbec zapálit oblouk. Vzpomínám, že i s tryodynou se strášně lepily...
Pár jich ještě taky mám, zkoušel jsem je na invertoru, ale je to trápení, mám na to levé ruce.
Když se přilepí, okamžitě se rozsvítí, opadne obal a je po ní... Koupil jsem raději 1.5mm Böhler FOX EAS 2-A 308L a kam nemůžu TIGem, použiji tyto.
Proto mě zůstaly ležet v regále.
davor napsal(a):
Frank napsal(a):
Stejně by mě zajímalo, jestli s dnešními běžnými invertory by tou eldou šel vůbec zapálit oblouk. Vzpomínám, že i s tryodynou se strášně lepily...
Pár jich ještě taky mám, zkoušel jsem je na invertoru, ale je to trápení, mám na to levé ruce.
Když se přilepí, okamžitě se rozsvítí, opadne obal a je po ní... Koupil jsem raději 1.5mm Böhler FOX EAS 2-A 308L a kam nemůžu TIGem, použiji tyto.
Jasně, pánové. Dnes jsou daleko lepší eldy a jiné možnosti. Bylo to trápení s těmi starými. A my tím vařili i nerez potrubí. Tedy v chemičce, nic tlakového, stejně do vydrželo jen do každoroční odstávky - sežraly to kyseliny ap. a pak rekonstukce.
Teď jste mě nabudili, až budu něco svařovat invertorem, tak zkusím i tu čtyřistadvacetjedničku, pár mi jich tu ještě někde leží. Na montážích jsem je používal běžně na tlakových systémech elektrárenských kotlů, resp. na výstupních potrubích přehřáté páry k turbínám. Samozřejmě s triodynkou. "Moje" Triodynka 220 měla kruhový ruční regulátor, takže se to zapalování dalo zvládnout. Když se pak začal do kořenů na první vrstvu používat TIG, tak už se tak moc EB 421 / 2mm nepoužívaly. Zajímavé bylo, že odběratel na chemičce v Homsu trval na svařování snad všech nerezových potrubí právě těmi EB421 / 2 mm, byl to na nepřístupných místech opruz, ale náš zákazník, náš pán. Jen na trubkách do D 76 mm byl povolený TIG. Jenže to byla sedmdesátá léta a TIG ještě tak neexceloval, přesněji řečeno nebyl ještě dostatečný sortiment přídavných nerezových materiálů. Ty mají u TIGu dost úzká vymezení použitelnosti dosud.
Nedalo mi to a bol som to skusit na malom kusku odpadu. KITin 165 a chyta to cca rovnako ako nevysusena EB121, dva-trikrat tuknut a ide to :-) Potiahol som dve cca 3cm husenky, jedna cca 50A, druha cca 60A a neprilepila sa.
Vidíš jak je KITIN dobrá mašina.
Frank napsal(a):
to prostřední uchycení je kvůli tomu, že nerez má špatnou el. vodivost a kdyby byl úchyt jen z jedné stany docházelo by k přehřátí odporem el. proudu. Je to spíše rarita v elektrodách.
tak to jsem nevěděl, taky jsem tyto elektrody měl, celý balík. Kde jsem k nim přišel si nepamatuju (taky jsem dědek) Domníval sem se že jsou takto provedené kvůli přesnějšímu vedení.
Jsem skoro na 100% přesvědčen že nebyly nerezové. UTA200 se s nimi vařilo krásně ale byly hned pryč - otrava. Taky to byly 2mm.
EmTe → Tak to asi je vážně dobrá mašinka. Já dost pochybuji, že ten můj invertor co mám v garaži by je vůbec zapálil. Má to jen 58V naprázdno a některý bazický eldy s tím těžko vyvařím vcelku. Zhasínají.
bourač → Zdravím Bourači z poza oceánu! Já tedy pamatuju jen ty nerezky v tomto provedení. Ale je možný, že je vyráběli i v jiném materiálu. Ovšem smysl to mělo právě kvůli té délce. Strašně se žhavily a i ta půlka byla rudá, když se dovářela. Stejně tak se chovají některé nikelitky, kde je menší obsah Ni. Tu mašinu UTA 200 znám, ta vařila velmi dobře, určitě líp, než ten můj krám co mám v garáži. To se s tím profi Miller 200 co používám v dílně a co má naprázdno 80V, nedá vůbec srovnat. Proto jsem se ptal, zda běžný invertor je zvládne.
A jsem zvědav s jakým poznatkem na invertorech přijdou jirkati a Famater.
Editoval Frank (28-04-2020 01:02:22)
Čau Franku škoda že admin zlikvidoval ten všeobecnej pokec Zajímalo by mě - ty jsi se podílel na výrobě ventilů na Alaska pipeline.
Jak to tam teď funguje. Sklady v přístavech jsou prý plné a bude třeba průtok ropy zastavit (zpomalit). Což přinese problém s usazeninama v potrubí.
Máš nějaké info?
Zdravím, bourači! Ano, firma kde jsem pracoval dodávala ventily pro Alaska Pipeline. Dokonce mě tam tehdy lákali, abych tam šel svařovat to potrubí, ale byl jsem už v pokročilejším věku a s ohledem na rodinu jsem to nevzal. Daly se vydělat fakt velký peníze, ale podmínky prý hrůza. Asi je to problém, ty usazeniny v potrubí ropovodů. Neznám tedy detaily, ale na každém ropovodu jsou úseky s odbočkou, kde je možno vložit tzv. čistícího ježka a ten úsek vyčistit. Tedy nikdy bych nevěřil, že ta situace s tím coronavirusem může dojít až do takových rozměrů a to zdaleka není konec. Nějak se to vše vymklo z rukou.
Tak jsem je teď vyzkoušel. Venku prší a v dílně nechci elektrodami svářet. Proto jsem jen krátce. Použil jsem invertor Partner 200 TIG DC pulse. Napětí naprázdno 63V. Má nastavitelný jak Hotstart tak ARC Force v rozsahu 0-10. Měl jsem kousek nerez plechu 2,5mm. Nastavil jsem 50A. Při zkoušce nastavení mě vyšlo nejlepší Hot na 3. Arc také na 3. Když jsem dal ARC větší, na 5 a 7. Vždy to mělo větší rozstřik. Zkusil jsem 40A, celkem bez problému se dala zapálit, ale bylo těžší udržet oblouk, ale šlo to bez přilepování. Zkusil jsem i 45A a 55A. Na tomto invertoru se dala používat. Ale tím, že odkapává ve větších kapkách musí se při malých proudech vést hodně citlivě. Tento invertor má ale velmi dobré vlastnosti, jak na TIG, tak i na MMA. Věřím, že s jiným bude problém. Ještě až přestane pršet, tak venku udělám delší housenky a dám fotky. Nechtěl jsem si zaneřádit dílnu.
K ropovodu. Ropa je směs různých uhlovodíků a při malých teplotách a průtocích se usazují na stěnách těžké složky. Jen pro zajímavost:Když jsme řešili dálkové zásobování parou rafinérky kde vyrábějí asfalt, tak byl obrovský problém, kdyby došlo k výpadku. Asfalt by ztuhl a jednotku už by se nepodařilo zprovoznit.
Famater → Zdravím a díky za vyčerpávající zkoušku a popis. Splnilo to moje předpoklady a potvrdilo dřívější zkušenosti s tou electrodou EB 421 2mm. Jak vidím, dnešní invertory jsou vesměs opravdu vymakaný a dokáží mnohem víc, než ty před deseti roky. Nemluvě o těch všelijakých dynamech a trafo - usměrňovačích používaných dříve. K těm rafinérkám - ano jsou provozy, kde odstávka páry způsobí katastrofu. A nejen výroba asfaltu. Ale i těžké topné oleje jako mazut. Myslím, že v ropovodu taková situace nastat nemůže ani při odstavení. Je tam převaha těch lehčích frakcí a jsou rovnoměrně rozpuštěny. Dlouhodobě by tam mohlo docházet k polymeraci, ale bez přístupu vzduchu asi ne. Pokud vím, některé ty větve ropovodů byly odstavovány i na delší dobu a problémy nebyly.
Ono asi záleží, jaká ropa to je. Jestli těžká nebo lehká.
A jestli v tomto ropovodu neproudí ropa těžená z kanadských ropných písků, ta by měla mít vysoký objem asfaltů, protože ty lehké snadněji odpařitelné složky by tam měly dávno zmizet.
Nebo by se mohlo jednat o ropu obsahující vysoký objem těžších parafínů, ty jsou v ropě rozpuštěné, ale za určitých podmínek, klidu a nízké teploty by se mohly srážet a vykrystalizovat na dně roury v tuhou hmotu.
Stránky: 1 2