SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Jirkati má pravdu, nákupem svářečky to nekončí.
Mam za to, že v současné době je svářečka něco běžného, co by nemělo chybět v žádný dílničce u baráku. Spousta věcí na baráku a jeho okolí stačí "přilepit", rozhodně to nemusí být svařený jako reaktor atomové elektrárny. A rozhodně je jednodušší přivařit panty branky, než je šroubovat, a když upadnou tak škoda je jen nová práce na očištění a nové přivaření (doporučuji preventivně zakázat dětem se na brance/vratech vozit). Jen bych doporučil zvážit, když nejsou peníze, zda je potřeba TIG, MIG nebo stačí MMA a podle toho sáhnout do strožoku.
Čína, masová produkce a pokrok bortí zažité modely, že pořádný stroj je drahý. Stačí se podívat do kapsy. Většina lidí má v kapse počítač, za jehož výpočetní výkon by dalo duši nejedno výpočetní středisko před 40 lety. A teď si ho kupujeme za pár tisíc Kč a po pár letech ho vyhodíme. Ano, mám na mysli mobilní telefon.
Tím že současná svářečka nevyžaduje masivní trafo, neboli hodně mědi (hliníkový trafa považuji za fuj) je prostor kde zlevňovat. On už tranzistor, jako součástka, nestojí stokoruny ale koruny či halíře a tak je to s elektronikou obecně.
Až tak moc bych se nebál nákupu výše představených svářeček. Zapomněl bych na TIG kde je to jen doplňkový marketingový údaj, zadoufal bych v MAG a upnul se na elektrodu. Na ty panty u branky a první ošahání by to mohlo stačit. Bud to bude stačit, nebo po nějaké době už bude zájemce vědět co chce a zainvestuje do stroje podle své potřeby.
A k těm řemeslníkům a naštvání na levné stroje. Tvrdím, že dokud budou mít řemeslníci dost práce tak je levné stroje a možnost že si někdo něco opraví a udělá sám nemusí štvát. A až bude mít třeba v důsledku AI každý dost času a začnou si lidi dělat řemeslné práce, opravy a vylepšení doma sami, tak přijde nařízení že se to nesmí dělat bez náležité bumážky a další restrikce na prodej potřebných nástrojů nebo materiálu (zkuste si v ČR koupit Argon pro TIG, kolik vás to bude stát). Ono i přitlučení skobičky pro obrázek muže být nebezpečnou a tím licencovanou činností.
Charon: O tom to ale přecenení. Ať si každý doma lepí co chce. Tady jde o to co jste psal na začátku. Z asijských zemí tady teču proudy neznýmých i známých druhů svářeček, některé doslova za pár korun, jiné dražší. Nikdo netvrdí že domácí kutil si musí pořizovat mašinu za plácnu 40 000,- kč když ji vytáhne jednou nebo 2x za rok. Kdysi si domácí kutilové vyráběly svářečky různě podomácku nejčastěji MMA na omalovanou elektrodu, v té době asi jen střídavé na rutilové popř. kyselé elektrody. Časem si začali vyrábět i přídavné usměrňovače a používat basické elektrody na stejnosměrný proud. Nevím kdy přesně se začly prodávat i mašiny MAG, nejdříve dost drahé, řekněme kolem 25 000,- kč plus příslušenství, takže jste se klidně dostal i na nějakých těch 40 000,- kč. Ceny šly postuně dolů, ale s tím i kvalita svářeček pro kutily, třeba GUDE, Einhell modré řady, Shark, některé Telwiny a nevím co ještě. Lidi si poté začli předělávat tyhle mašiny, vyrábět podomácku. Nastoupila éra invertorových mašin nejprve asi jako MMA pro obalovanou elektrodu, poté i MIG/MAG. Ceny opět nejprve docela vysoké, potom postuně začaly ceny padat a dnes není problém sehnat MMA svářečku i kolem 1500,- kč a Mig/Mag nebo multifunkci za 5000,- kč možná i méně. Nejde ale jen o samotnou svářečku, jde i o to jak je to celé poskládané, nastavené atd. Vím z osobní zkušenosti že některé mašiny prostě moc neumí tenší materiály. K čemu je potom taková mašina domácímu kutilovy? Jiné jsou schválně papírově předimenzované, dokonce i na displejích, ve výsledku ale zklamání. Mačina která má papírově dávat třeba 200A dá zhruba polovinu. A doopravdy jsem takové už viděl, ne jenom na videích ale i na vlastní oči.
Pánové, pořiďte si tohle, s tím je radost pracovat...
https://www.aliexpress.us/item/32568098 … pt=glo2usa
Máš s tímto strojem (nebo podobným) osobní zkušenost?
KMU1 napsal(a):
Máš s tímto strojem (nebo podobným) osobní zkušenost?
Přímo osobní nikoliv. Ale viděl jsem to v bývalé Svářecí škole, kde jsem kdysi i působil jako instruktor... A videa jsou dostupná. Pro mně to už cenu nemá, abych si to pořizoval jako důchodce...
https://youtu.be/TkPQqryr1FM
Cena po slevě 91 tisíc (původně 2x tolik). No nekup to ....
Mám stejnej názor, jako Frank; už jsem moc starej, abych si něco takovýho pořizoval. Ještě tak kdyby zeťáci nebo vnuci byly na kutění, ale zeťáci toho maj v práci ažaž a pro vnuky je čajová lžička nebezpečná (protože je to semínko lopaty).
Udělal jsem si k Vánocům radost novým kolem, tak mám utrum. To aspoň jeden zeťák zdědí ....
já s tím osobní zkušenost mám, už sem to tady psal.
Firma od které nakupuju vercajk nabídla že přijede a předvede.
Přijeli dodávkou, zdroj byl obrovský cca několik metráků.
Z dodávky vytáhli hořák...
jako korozi to celkem pěkně čistilo, i svár velikosti cca a2 to dokázalo.
Řezání mi nepředvedli, obnášelo to složité přenastavení aparátu na které nebyl čas.
Pozorným sledováním videí na YT je možno odhalit že to perfektně vaří materiály do tloušťky tak 2mm.
Průvar něčeho většího to neumí.
Cvaknutím kostry na "hořák" by si měl laserovou pilku jako děda Drchlík z návštěvníků až na tu velikost. Hezké je také čištění a svaření jedním strojem, pokud přezbrojení netrvá dlouho. Kolik motohodin laser vydrží?
Laser má vydržet 150 000 hodin. To je bohužel fixe, v praxi záleží na prostředí ve kterém pracuje a na zacházení. Má složitou optiku citlivou na prach, dým, otřesy, teplotu atd. Zapomente na tahání po stavbách, případně provozu v běžných zámečnických dílnách. Svařuje krásně a když se dobře nastaví, svár je mnohem hezčí než od tigu, mnohem rychlejší a může sním svařovat po krátkém zaškolení, téměř kdokoli. Funguje dobře do hloubky průvaru 5mm. Mohl by i více, ale vzhledem k velkému tepelnému spádu vznikají v tepelně ovlivněné zoně praskliny. Jako ochranný plyn se používá dusík, na hliník argon. Nelze použít na vyvaření velké mezery nad 1 až 2 mm. Svaří i nevodivý materiál. Servis je drahý, náročný a bez podpory výrobce nemožný, pokud tedy neměníte pouze koncové čočky, což je v podstatě spotřební materiál. Srdce laseru - výkonovou jednotku s optickým kabelem umí vyrobit jen tři firmy na světě, z toho dvě v číně.
Ó nikoliv! Dusík nee! Způsobuje porositu! Při laserovém svařování nelegovaných a nízkolegovaných ocelí je nejčastěji používán argon, případně argonová směs s příměsí CO2 či O2. Při ušlechtilejších materiálech obvykle Argon, nebo pro dosažení větších průvarů Helium.