SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
To je známá zrada. TESLA měla zapojení EBC, kdeždo všechny zahraniční typy stejného číselného značení mají sice parametry zhruba stejné, takže plně nahraditelné, ale zapojení je ECB. Já proto raději používám originály TESLA, které se stále seženou a nebo lze použít BC327(PNP) a BC 337(NPN), které mají shodné zapojení a podobné parametry jako TESLA KC636-640 (PNP) a KC635-639(NPN) jen je třeba uvažovat, že mají UCB0 do 50V.
Prodejce by zasloužil za uši! Když neví co prodává, tak ať začne dělat do zeleniny a na součástky zapomene.
Editoval VašekP (30-10-2021 08:51:53)
Nojo, sem na to zapomnel. Ted delsi dobu nebastlim, pac se tvoril domek, a je to znat.
Ale kudrlinku to pekne napalilo...
Qth napsal(a):
Vsem dekuji, hlavne j.billovi.
Stroj funguje, problem byly dva elity, ale hlavne BC 635. Nahradil jsem jim kc dle nize uvedeneho pinoutu, ktery mel prodejce u nej 😖
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 7_b143.jpg
Rádo se stalo. Jsem rád, že Ti tato poctivá mašina zase šlape.
U drátových vývodů není problém ty drátky zpřehýbat tak, aby pasovaly i při jiném pořadí vývodů. Pokud tam není kritický kmitočet nebo zakmitávání, protože ty drátky musí být o to zohýbání delší.
To se dělávalo kdysi dávno, když nešly některé součástky sehnat. Jak psal j.bill, dnes jde sehnat součástky téměř jakékoliv.
Já tahle stará zařízení nejraději opravuji pomocí originálních dílů. Vypadají pak tak, jak mají a člověk se vyvaruje různých podobných překvapení. Nemusí to být jen otázka popletených vývodů, občas zdánlivě velice podobné součástky mají jeden parametr jiný a také to nefunguje. Častým problémem v tomto směru bývají tyristory.
Editoval VašekP (01-11-2021 05:58:20)
VašekP: Jasně, souhlasím.
Možná se někomu bude hodit a pomůže při opravách automatický tester součástek. Pan Kubica (vydavatelství a nakladatelství technické literatury BEN a prodej součástek Hezký den) prodává různé testery na součástky. Mně se osvědčil (nejlevnější) typ ESR-T4. (285,- Kč) Do rychloupínací patice Textool se vloží součástka a na displayi se objeví schematická značka se zapojením na jednotlivé piny a základní parametry. Tento tester umí rozeznat a změřit docela spolehlivě odpory, potenciometry, kondenzátory, indukčnosti, diody, LED a tranzistory bipolární a unipolární. Polovodiče rozezná i germaniové, výkonové tranzistory lze měřit pomocí kablíků s krokodýlky. Jediné s čím jsou potíže jsou výkonové tyristory a triaky TESLA, kde pro měření je třeba větší proud Ig než 6 mA, moderní cizí s menším Ig změří a identifikuje. V různých obměnách jsou v nabídce ještě další typy za různé ceny až do 750,- Kč a s různě rozšířenými funkcemi
Pro případné zájemce je zde adresa: www.hezkyden.cz/soucastky/merici-techni … oucastek/, kde jsou podrobné popisy a možnost objednání. Doporučuji projít si celou nabídku.
Editoval VašekP (01-11-2021 05:56:14)
Ano mám ten za 495,-Kč ale z BG. Je to opravdu vynikající pomocník.