SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Mam takovej dotaz když boduju plechy 1mm (s mig/mag WF BY-PULSE 321, drát 1.0 ESAB autrod) tak se stává, že při zapálení oblouku se na drátu udělá kulička, která pak "leze" po drátu, netvoří se lázeň jen to ukapává z drátu a stále se dělá ona kulička a má to takovej pískavej zvuk.. Čim to může bejt? Stává se to i když plech očistim lamelákem, i když ne, takže znečištění vylučuju... Už jsem fakt zoufalej...
Malá rychlost posuvu drátu. Buďto nastavit vyšší rychlostt posuvu,nebo celkově vyšší parametry.
Taky by to mohl bejt vyčvachtanej průvlak. Nebo narezlej drát, taky se mi to stalo.
A to 1mm plech svařujete 1mm drátem? Wau
TaggerxXx napsal(a):
Aké máš nastavenie?
jo to jsem tam nenapsal, jedu synergii, jsem línej to nastavovat.. a tlumivka na +8
varok napsal(a):
A to 1mm plech svařujete 1mm drátem? Wau
A? problém?
pafik1605 napsal(a):
Taky by to mohl bejt vyčvachtanej průvlak. Nebo narezlej drát, taky se mi to stalo.
Drát čistej, pr,vlak novej..
Jen jsem se ptal.
Může to být moc utahnutá brzda na bubnu, slabý přítlak kladek nebo obojí dohromady...
Okrem toho 1mm drat na 1mm plechu je uz na spodnej hranici pouzitelnosti.
Proto jsem se ptal. Dal bych spíše 0,8ku. Při jakém minimálním napětí je ještě schopný 1 drát svařovat nevím, ale pokud to je svařování na tupo, no ty vole.
Při mig pájení jde většinou o přeplátování. U tupých svarů se musí počítat se sníženou pevností.
varok napsal(a):
Proto jsem se ptal. Dal bych spíše 0,8ku. Při jakém minimálním napětí je ještě schopný 1 drát svařovat nevím, ale pokud to je svařování na tupo, no ty vole.
Já tak nedávno vyvařoval auto manželce bo nechtěla pod stromek nové. Tam jsou plechy pod 1mm a svařoval jsem to 1mm drátem - nicméně tohle jste už určitě viděli - někde jsem dával odkazy. Na svářečce šlo u té jedničky drátu dát minimálně 48A... Doma jsme pak dodělával zbytek a tam už jsem měl 0.8 drát a 105A... https://photos.app.goo.gl/dzrsBsruajiYqVBj8
Takže svařovat 1 plech 1 drátem by mělo jít bez problému. Respektive bodovat určitě. Chce to ale trochu přitlačit na ampérech a dát tam alespoň kolem 160-175A Pak nemá proč by to nedělalo "zrcátko"...
Rellík: už jsem vám kdysy psal, že jste machr.
Já auta dělám taky bodováním, semtam větší svár třeba na podlaze, různé výztuhy apod. Ale jen 0,8kou, 0,6ka mi nejde. Tedy alespoň u toho Powermatu, Gamastar jsem zatím 0,6ku nezkoušel.
Tazatel bohužel nenapsal kolik tam má, že jede v synergii je trošku slabý popis.
varok napsal(a):
Rellík: už jsem vám kdysy psal, že jste machr.
Já auta dělám taky bodováním, semtam větší svár třeba na podlaze, různé výztuhy apod. Ale jen 0,8kou, 0,6ka mi nejde. Tedy alespoň u toho Powermatu, Gamastar jsem zatím 0,6ku nezkoušel.
Tazatel bohužel nenapsal kolik tam má, že jede v synergii je trošku slabý popis.
jedu to zhruba na 60-70A
Něco podobného myslím nedávno psal Discovera, ale asi jiná svářečka. Jestli to nakonec nějak vyřešil nevím. Jak psal p. Rellík, zkusil bych celkově přidat. To máte nastaveno podle tloušťky materiálu a mašina už všechno donastavila?
varok napsal(a):
Něco podobného myslím nedávno psal Discovera, ale asi jiná svářečka. Jestli to nakonec nějak vyřešil nevím. Jak psal p. Rellík, zkusil bych celkově přidat. To máte nastaveno podle tloušťky materiálu a mašina už všechno donastavila?
nastaví se plyn, průměr drátu a materiál a defakto to jen dodělá posuv drátu..
A napětí. Zkusil bych nějaké drobné korekce buď napětí nebo posuvu drátu proti programu. A to do plusu tak do mínusu. V práci máme taky mašiny které mají i synergii. Svařuji v manuálu, ale v synergii to chce taky jemné úpravy.
varok napsal(a):
A napětí. Zkusil bych nějaké drobné korekce buď napětí nebo posuvu drátu proti programu. A to do plusu tak do mínusu. V práci máme taky mašiny které mají i synergii. Svařuji v manuálu, ale v synergii to chce taky jemné úpravy.
upřímně? vubec netušim jk tu korekci provedu proti programu... když v syn hnu s kolečkem na V tak se zobrazí hodnota ArL s hodnotou -10/10y kolečkem na A se ovládá napětí kterym chceš vařit (jen přidáváš a ubíráš) a tim třetim kolečkem se zobrazí hodnota ind s -10/10
To malé kolečko napravo ind bude asi štelování tlumivky, to zkuste taky. Třeba do mínusu, pak naopak do plusu. Na mašině v práci mi to při tlumivce do mínusu více rozlévá svár, ale zase to naopak hodně prská kuličky. Tlumivka do plusu je svár více nahoru, takový jakoby studenější, používám spíše na hrany apod.
Levým potenciometrem by se mělo nastavovat napětí ve Voltech. Prostřední potenciometr je nastavení proudu, hodnoty v Ampérech. V synergii by jste měl teoreticky točit třeba tím prostředním potenciometrem, měly by se pohybovat Ampéry nahoru nebo dolů, ale zároveň by se měly měnit volty. Volty mi jdou v práci štelovat i v synergii zvlášť, asi kvůli té korekci a nehýbe to s Ampérami. Zkuste jemně točit jen s tím levým potenciometrem, jestli se budou měnit i Ampéry. Jestli ne, tak jděte s těmi Volty jemně dolů oproti programu. Uvidíte co to udělá. Co píšete tak to dává asi moc málo drátu.
varok napsal(a):
To malé kolečko napravo ind bude asi štelování tlumivky, to zkuste taky. Třeba do mínusu, pak naopak do plusu. Na mašině v práci mi to při tlumivce do mínusu více rozlévá svár, ale zase to naopak hodně prská kuličky. Tlumivka do plusu je svár více nahoru, takový jakoby studenější, používám spíše na hrany apod.
Levým potenciometrem by se mělo nastavovat napětí ve Voltech. Prostřední potenciometr je nastavení proudu, hodnoty v Ampérech. V synergii by jste měl teoreticky točit třeba tím prostředním potenciometrem, měly by se pohybovat Ampéry nahoru nebo dolů, ale zároveň by se měly měnit volty. Volty mi jdou v práci štelovat i v synergii zvlášť, asi kvůli té korekci a nehýbe to s Ampérami. Zkuste jemně točit jen s tím levým potenciometrem, jestli se budou měnit i Ampéry. Jestli ne, tak jděte s těmi Volty jemně dolů oproti programu. Uvidíte co to udělá. Co píšete tak to dává asi moc málo drátu.
když to levé dam do -10 tak to kope a a jen se upaluje drát
No musíte nejdříve vyzkoušet co je na sobě závislé. Některé mašiny v synergii mají jiné nastavení, psal jsem jak to mám v práci na Lorchu. Tady to může být jiné. Prostě zkoušejte, buď oproti programu přidat trošku na posuvu drátu(proud A) nebo ubrat napětí V. Nebo zkuste napsat uživateli Discovera, má podobnou mašinku.