SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chlapi,
nevím proč, ale poslední dobou se mi při pokusu o zapálení, elekroda okamžitě přilepí a to už mám něco navařeno.
Mám tohodle číňana https://www.bergland24.cz/svarecky/svar … r-bwig180/ a do teď fungoval celkem spolehlivě. Myslel jsem, že je to elektrodama, ale dělá mi to i s jinýma. Nastavení svářečky jsem neměnil, upravuju si jenom ampery podle materiálu, ale teď mě sváření jenom štve.
Nevíte, co by to mohlo dělat?
Připadá mi, že elekroda jde do zkratu (úplně se přitaví k materiálu), protože po přilepení invertor řve a musím ho vypnout.
Editoval dede (30-10-2019 09:19:42)
Nepřepnul sis jí omylem na TIG?
Nene, nastavená je správně. Není tam moc co nastavovat, ale stejně jsem to kontroloval několikrát.
Zmerat prud klestakom na prilepenej elektrode, a zmerat napatie naprazdno.
Napadl me mrtvej potak zkus parkrat zakroutit jestli nevstane z mrtvych. Kovove piliny jsou svine
Já bych to otevřel a podíval se, jestli není někde povolený nebo urvaný drát, třeba u výstupních bajonetových konektorů apod. Svářečku normálně zapnete a když chcete zapálit oblouk tak se po ťuknutí elektrodou o materiál přilepí?
Zkusím jí o víkendu rozebrat.
varok: Jo přesně tak. Klepnu, abych zapálil oblouk, ale hned se přitaví. Když se mi náhodou podaří zapálit, tak po sekundě zhasne. Blbý je, že to nedělá pořád. V sobotu jsem s ní asi 10minut normálně vařil a pak už začala lepit. Ten den už jsem nic neudělal, ikdyž jsem jí nechal vystydnout. V neděli sem úspěšně zapálil jen několikrát, pak jsem šlehnul s kleštěma a šel od toho.
varok napsal(a):
Já bych to otevřel a podíval se, jestli není někde povolený nebo urvaný drát,
to určitě nebude příčina závady, navíc ten drát nebude vůbec vidět kvůli bordelu a prachu nasátému a zachycenému uvnitř aparátu dlouholetým používáním.
Doporučil bych provést to co píše Atlan v #4 pak se uvidí co dál.
Bourač: za těch pár minut na vizuelní kontrolu nic nedá. A co mu brání po otevření tu mašinku vyčistit?
To mereni je dobrej napad ale tak nejak si myslim ze to bude nekde u ty regulace. P.s. Kdyz jsem mel podobny problem umlatil jsem kleste o ukostreny material a cena klesti neni tak vysoka jako ta uleva kdyz uz jsem vedel ze uz tenhle problem resit nemusim.....
Bourači, varok má paměť, ne zkušenost, je to asi 7 let zpátky, co jsem psal, že jsem měl u žlutého zázraku z Třebíče, s kterým do dneška svářím, problém s přívodní šňůrou, zkrátil jsem ji, byla u vstupu do svářečky zlomená, a bylo po problému.
To jsem asi nečetl. Ale v bývalé firmě kde jsem dělal měl jeden svářeč na invertoru povolený ten měděný pásek uvnitř, co jde k bajonetové zásuvce -. Taky někdy svařoval a uprostřed jakoby chcípl oblouk a nešlo to zapálit. Normálně mu spadla matka, ještě že to uvnitř něco nevyzkratovalo.
Adame, to měření je nejrychlejší způsob jak orientačně v prvním kroku zjistit o co se může jednat. Může se jednat o mnoho příčin, ať už v regulaci, nebo přechoďák v silovém obvodu a mnoho dalších.
Mereni je fajn napad vlastne souhlasim ale k mereni je zcela bezpochyby zapotrebi merici pristroj a takovej ampermetr (jakykoliv) na 200A kazdej nema. Napeti jo to jde obyc. Multimetrem ktery ma skoro kazdej ale zkusit zakroutit potakem nebo vizualne prohlednout povolene spoje muze v podstate kazdy bez meraku. Proto to vlastne zminuju.
Tak jsem to včera nevydržel a ještě večer sundal dekl. Nejdřív jsem nic nenašel, ale když jsem jentak procvakal přepínač tig/mma, tak se nějak divně hýbali kontakty. Když jsem naně šáhl, tak byly úplně volné. Jelikož to jako tig asi nikdy nepoužiju, tak tig odpojím a zaizolluju a MMA pozici propojím natvrdo a uvidím. Ale to dám asi až v tu sobotu.
Díky moc za tipy!
Cena přepínače do 50,-kč? Není to škoda tam nedat nový? Ale záleží na vás. Hlavně že jste našel příčinu problému.
To se ještě uvidí. Některé přepínače v izolantu nedrží, ale přitom fungují.
Tak asi to byl ten vypínač. Zatím jsem to propojil natvrdo a zkusím sehnat podobný. Je to nějaký čínský atyp.
Díky všem za tipy.
Tak se mi problém vrátil a už naní kašlu. Před časem jsem si i vyrobil obvod pro Hotstart a vpodstatě to vůbec nepomohlo. Ta mrcha prostě lepí a lepí, teď už nepřetržitě. Klešťák nemám a místo abych za něj dal litr v Číně, tak ty prachy vrazím do nějaké multifunkce.
I kdyby vám stačil jen klasický Invertor MMA a Tig s náškrabem, raději bych sáhnul po ověřených mašinkách, třeba nějaký Jasic, Omicron, Kuhtreiber apod.
Mám asi 5kg elektrod, takže zatím budu používat primárně elektrodu. Ale zase, když už něco kupovat, tak bych tu možnost COčka chtěl mít. A neživí mě to, tak hlavně aby mašina vydržela až do hrobu.
dede napsal(a):
.... neživí mě to, tak hlavně aby mašina vydržela až do hrobu.
Tak v tom případě si nekupuj "nějaký Jasic, Omicron, Kuhtreiber apod."
Tak si kupte na občasné prskání mašinku za 45000,- kč.
copak víš, jak dlouho to ještě do hrobu má?