SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
varok napsal(a):
pafik1605:
...... A to nemáte pravdu. To by zase ventilátor vepředu nasával všechen bordel od broušení apod a hnal ho celým vnitřkem, což pro elektroniku atd. asi není úplně košér. Nebojte, oni ví co dělají. ....
Všechny turbokompresory se dělají tak, že sají "ze zátěže", ne, že do zátěže foukají. Musej mít volný výfuk; když se zablokuje, dojde k pompáži a v lepším případě se větrník volně točí, aniž by cokoliv čerpal, v horším běhá po strojovně.
Když ucpeš sání, tak to poznáš na zvuku větráku. Když ucpeš výfuk, nepoznáš nic.
To by pak ale nemohli létat tryskáče. Kde turbokompresor musí vytvořit přetlak několik Bar. Také při vestavbě ventilátoru do potrubí je před ventilátorem podtlak a za ventilátorem přetlak.
Nástěnné vytápěcí jednotky také foukají přes topný registr. I v klimatizačních jednotkách to je tak a pak následují rozsáhlé rozvody a škrcení průtoku na vyústkách pro nastavení správného průtoku.
Tryskáč nemá na výstupu žádnou zátěž, tomu to nevadí. Ale zkus mu ten výstup ucpat
Neznám jak vypadaj klimatické jednotky, ale možná tam bude nějaká regulace otáček v závislosti na množství protékajícího média. A takové regulaci na turbokomresorech se v ČKD Kompresory říkalo antipompážní regulace.
Nakonec, moje EWM má větrák vzadu a fouká to ven, Lincoln to samé. Čínanovi stačí, že tam ten větrák je .
Editoval pafik1605 (05-10-2022 14:30:58)
Pri kvalitnejsich profi zosilnovacoch vacsinou 2 ventilatory vpredu fukali vzduch dovnutra alebo zozadu 2 ventilatory tiez fukali dovnutra . Ale to bolo par rokov dozadu
Kdyby nebyl na výstupu kompresoru odpor (můžeme tomu říkat zátěž, tak nevytvoříš potřebný tlak. Samozřejmě, musí na sebe pasovat výkon kompresoru a odporu na výstupu. Pokud to tak není, tak je to špatně. Tu antipumpážní regulaci (klapky) má i tryskáč, ale i přesto se může do režimu pumpáže dostat. U klimatizačních jednotek to nehrozí. Nyní se opravdu používají měniče frekvence, dříve byly otáčky ventilátoru konstantní.
Co se týká umístění ventilátoru ve svářečce, tak záleží podle mě na konstrukci. Je jednodušší usměrnit proud vzduchu na výtlaku ventilátoru, než na sání. Dnes běžné "tunelové uspořádání vede vzduch k chladičům exponovaných součástek. Ostatní jsou chlazeny vzduchem, který "tunel" obtéká. Asi bude jedno, jak to je provedené, pokud je to vymyšleno a provedeno dobře.
Dnes jsem zkusil vytáhnout ten původní ventilátor a zapnout ho na volném prostoru. Na volno takový kravál nedělá a zdá se mi že je dokonce tišší než ten co jsem měl doma. Ten z domu jsem zkusil dát do svářečky, ale je hlučnější. Tak jsem tam vrátil ten původní. Nakonec největší problém je opravdu ta plastová mřížka vzadu za ventilátorem. Tak jsem tam zkusil dát tu drátěnou asi z PC zdroje a je to mnohem lepší. Tak to tak nechám. A ventilátor není přišroubovaný přímo na stěně bedny, je přišroubovaný na plechovém rámečku asi 10mm. Takže odstup ventilátoru od té mřížky tam nějaký je.
A co zkusit ventilátor přišroubovat na pružných podložkách, třeba z gumy? Vliv mřížky zjistíš když jí tam nedáš a pak to porovnáš s tím když tam je.
Editoval Charon (05-10-2022 18:34:20)
Však tak jsem to dělal. Nejdříve jsem sundal mřížku s původním ventilátorem a pak vyměnil ventilátor co jsem měl doma a taky bez mřížky. Potom jsem zkusil ten z domu s plastovou mřížkou a dělalo to ještě větší hluk. Ale takový jiný nepříjemný zvuk. Tak jsem tam vrátil ten originál a dal tam jen tu drátěnou mřížku s kterou je hluk nejmenší. Ta originál plastová mřížka má prostě velkou plochu a tím pádem brzdí vzduch.
No když ta původní plastová mřížka měla ty plastové segmenty a mezery mezi nimi široké třeba po 5 milimetrech a ventilátor byl od ní 10 milimetrů, tak to jsou pořád dost blízké rozměry a ten hluk to může zvyšovat. Když se tam dá drátěná mřížka s drátky třeba 0,5 - 1 mm a ventilátor je od mřížky 10mm, tak už ty rozměry jsou od sebe poměrně daleko.
Pružné gumové podložky by měly ten hluk ještě zmenšit, pokud zase nepřiblíží příliš ventilátor mřížce a stěně.
Ale rezonance a ozvučnost daná tím, že ventilátor je napevno přišroubován k něčemu, co rezonuje vytváří jiný hluk. Takový hlubší a podstatně příjemnější. Takový vysoký ječivý nepříjemný "sirénový" zvuk vytváří právě pravidelné přerušování vzduchového proudu tím, že je oběžné kolo ventilátoru blízko nějaké stacionární překážky v proudění vzduchu. Ostatně sirény přímo takhle fungují.
Ano, ale i když jsem zkoušel dát tu originál plastovou mřížku dále, odhadem ještě 20-30mm od skříně svářečky, tak je hluk značný. Ten zvuk je takový vyšší typu siréna, asi jak popisujete. No segmenty té plastové mřížky nejsou tak široké, odhadem tak 3mm a mezery asi 2mm. Ale hlavně jsou hranaté, to mění ten zvuk asi nejvíce. Ta drátěná mřížka je z drátu odhadem 1mm a mezery mezi jednotlivými kruhy odhadem 8mm, dráty kulatý průřez a jsou pochromované, takže pro vzduch minimální odpor. Už i tak se hluk dost snížil, tak více to řešit asi nebudu.
Edit: Originál je tam tahle mřížka: https://eshop.omc.cz/58350-plasty/6419- … oru-zluta/
Editoval varok (05-10-2022 20:24:50)
Tak to něco výrobce nedocenil. Originál mřížka víc kryje než propouští. Asi aby ušetřili, tak ji udělali z plastu a aby se nerozlámala tak musí mít segmenty nejakou tloušku.
Editoval Charon (06-10-2022 07:52:16)
No on výrobce asi moc neřeší hluk. Na druhou stranu i tak patří tenhle stroj mezi ty tišší už v originálu. Co jsem viděl různou levnou čínu, tak kravál snad 2x větší. Možná by bylo řešení spínání podle teploty jak tady kdysi ukazoval myslím Rellík, ale nevím jak jsou jednotlivé součástky dimenzované, tak to raději nechám tak.
Jak mám udělat regál v garáži ? co mám dělat s kolečky na podvozku ? Ty vogo
varok napsal(a):
...Možná by bylo řešení spínání podle teploty jak tady kdysi ukazoval myslím Rellík, ale nevím jak jsou jednotlivé součástky dimenzované, tak to raději nechám tak.
Byl to Discovera. Ta plastová mřížka stojí 19,- kč, co bys po ní za ty peníze chtěl...
bobobo, regál udělej hlavně tak, aby nespad. Jestli máš podlahu spádovanou, tak si kolečka rozmysli. Udělat regál je dost vážné životní rozhodnutí.
Nwm , zda mu regál nespadl a jestli se mu kolečka srovnala zatížením , nebo dal plech .
Roberte já oceňuji že cosi tvoříš i když se ti to nedaří, rozhodně je to lepší než tady jen blbě kecat, kritizovat a nic vlastního nepředvést.
Vyjímka potvrzující pravidlo: Zoufalá situace vyžaduje zoufalé řešení.
Vzduch proudící přes hranu vysokou rychlostí samozřejmě bude dělat kravál...
Bourači, děkuji.
Víš, varoku, k turbokompresorům se vždycky u strojoven dělaly sací komory; většinou zděné příkulníky. Právě kvůli hluku. Zkus něco takového přidat k té svářečce, nějakou bedničku
To spíš dělalo hluk proto, že za segmentem mřížky vzduch proudil pomalu nebo vůbec , zatímco za dírou mřížky proudil naplno. A vrtule poháněná motorem ventilátoru to periodicky protínala a měnila tak směr toho proudění. Nebo se to dá presentovat i tlakově. Za segmentem mřížky byl větší podtlak, o nula celá nula nula nic, zatímco za otvorem mřížky byl podtlak menší, protože tam otvorem proudil vzduch. A zase vrtule , jak to točící protínala, tak periodicky protínala místa s větším a menším tlakem a to vytvářelo mikrosekundové rozdíly v tlaku neboli zvuk.
Asi jako když v elektronice dělá regulace PWM pravoúhlé napětí a na těch hranách průběhu potom vzniká vysokofrekvenční rušivé napětí.
Nevím proč tady motáte do tématu o svářečkách turbokompresory? Vždyť to bývají velké stroje s motory v kilowatech, ne? Veliké turbíny a u svářečky je malý ventilátor něco málo přes 10cm. Řešení by možná bylo i výměna ventilátoru za celoplastový, ale ty mívají mnohem menší výkon a nevím jestli by to stačil uchladit. Navíc bych musel vzít odněkud napětí 12 nebo 24V. Ten co tam je je na 230V. Tudíž ani klasická pwm regulace nelze použít, max. nějaké teplotní čidlo.
Zeptej se Pafíka. Já jsem reagoval na to, že by ventilátor měl mít zátěž na straně sání.
Jinak ale se vznikem a šířením hluku je to dost složité. Vibrace na ventilátoru vznikají tím, že listy ventilátoru prořezávají nehomogení proud vzduchu. Ten vznikne třeba průchodem vzduchu tou plastovou mřížkou. Tím se ale také rozechvívá ventilátor a jeho chvění se přenáší do plechové kastle. Aby do ventilátoru vstupoval zhomogenizovaný proud vzduchu, musel by být za mřížlou vzdálený min. 10x průměr ventilátoru, nebo cca 30- 40 x šířka žebra mřížky. To je ale nerálné. Takže bych zkusil samotný ventilátor odpružit tak aby se omezilo přenášení chvění z ventilátoru do bedny.. Zase ale bude problém s místem. Místo vzniku hluku se dost těžko určuje proto jen pokusy. Obtékáním každého předmětu vzniká víření, t.j. hluk
Asi nezbude než řešit regulaci otáček, t.j. snížit rychlost proudění vzduchu když není potřeba. Řešil bych to asi tak, že bych pomocí PWM regulátoru nastavil cca 25% otáček v klidu a teplotním čidlem bych přepnul na plné otáčky. Chtělo by to ale DC ventilátor.
Famater: Však já myslel pafíka. Ten hluk není vibrací skříně svářečky, jak jsem psal, ale samotným ventilátorem. Je kovový, má dost vysoké otáčky, myslím kolem 2850/min. a hluk vzniká rozrážením vzduchu lopatkami vrtule. A ano, taky jsem psal že by bylo nejlepší dát pwm regulaci, ale ty plastové ventilátory co bývají v pc apod. mají mnohem menší výkon. Tenhle má 22W a ty plastové mívají odhadem do 5W. Už to tak nechám.
varok: vždyť hluk u turbokomresoru taky není od strojovny, ale od sání .
Částečně jsem si z tebe dělal legraci (ten turbokompresor je řádově 1000x větší, než ten větrák ve svářečce), částečně jsem ti dal námět, jak ten hluk snížit. Princip je pořád stejný; proudění vzduchu kolem překážek generuje hluk.
varok:
Tak jestli na to jsou peníze, a vejde se to tam, můžeš vyzkoušet třeba tento. Nebo i nějaký lepší, kvůli hliuku , s kuličkovým ložiskem. Nebo i větší...
https://www.ventilatory-shop.cz/produkt … ts-100-vko
Případně tyhle ventilátory by se taky mohly sehnat levněji jako použité vymontované z nějakých staveb nebo digestoří. a podobně. Pro svářečku by u už použitého zbytek životnosti, třeba jenom 500 - 1000 hodin provozu mohl stačit, zase použitý by mohl být opotřebený tak, že by byl hlučnější.