SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
nevite prosim nekdo, jak by se do karbonove trubky dal zasadit hlinikovy nebo nylonovy konec? bude to selfie tyc, a nechci tam sroubek skrz, ale chci aby to bylo bezpecne spojene s nemoznosti ztraceni kamerky, ktera na tom bude.
takze bud nejaky zavit, nebo nalistovat vetsi prumer, zalepit, prkol skrz jak se to treba dela na sedlovkach na kole, nebo stativech, a ruznych jinym mistech?
Vytočit ze silonu a na naražení zajištění záleží na průměru ale 2až3 dírka skrz a zanýtovat měděný(hliníkový) drát nebo zápustný šroubek( 2až3 ) Tak u nás zajišťujeme lehký vály z karbonu a dýnka s čepama dýlka cca 3 metry a 200 průměr Tak to je jistota neztratit kameru
lepení by taky šlo ale časem povolí lepidlo bude drahý zkoušelo se to a brzy se vrátily vály na opravu tak se vrátilo ke starý osvědčený metodě
Taky by to šlo ještě na závit třeba atyp 0,5 mm stoupání záleží zas na síle trubky a šikovnosti soustružníka aby mu trubka nepraskla při řezání závitu
Editoval Carls (24-08-2019 16:21:42)
hliníkový špunt by se dal vlepit vhodným epoxidem(karbonová trubka je taky jen uhlíková hadra nasycená živicí(pryskyřicí) na osazení špuntu udělat ze 2 3 zápichy,napatlat pevnostním epoxidovým lepidlem(třeba UHU endfest,Ceys,Loctite apod,vnitřek trubky lehce zdrsnit a spasovat....Není na světě vývrtky která by po vytvrdnutí dostala ten špunt ven.
diky diky. tak jeste pro doplneni, vnejsi prumer trubky je 20mm a vnitrni 18mm. tzn tlouska steny 1mm, zavit asi vubec, to bych nedal. spis teda ten nytek nebo ten epoxid. u epoxidu je skoda ze nemuzu/nezvladnu udelat na tu milimetrovou stenu zevnitr taky nejakou drazku, jako bych udelal na tom spuntu.
Pokud je dobrý epoxid stačí na špuntu drážka a musí to tam jít suvně aby bylo místo na lepidlo jak se to nalisuje lepidlo vytlačíš ven a ten nýtek bych tam pak stejně dal na sichrovku
Do tak slabý rourky by ten závit opravdu nešel minimum na 0,5 stoupání je síla stěny 2 mm a to ještě v železe nebo duralu aby tam něco zůstalo
Takové věci se běžně dělají. Koncovku vytočít s vůlí cca 0,1mm, Vnitřek trubky lehce ošmirglovat, odmastit oba díly. Vhodné lepidlo je např. lepox. Lehce namazat lepidlem vnitřek trubky, koncovku předehřát na cca 100°C, namazat lepidlem. Začne se roztékat. Nastrčit co trubky a nechat v klidu. Drážka být nemusí, stačí povrch Ra 1,6-3,2. Žádný závit do trubky i kdyby byla silnější stěna.
Skus pozret na youtube ci tam nebude nejaky navod
uz jsem to zalepil. nasunout mi to slo, mam asi 2cm zapustene a jen posledni asi 3mm jsem musel klepnout kladivem. jinak udelal jsem dva zapichy, trubku jsem osmirkoval a odmastil oba kusy. a nakonec jsem jeste teda skrz dal ze svarovaciho dratu cep, ktery jsem taky zalepil. lepidlo UHU epoxy ultra strong
Doufejme, žes to nepokazil. Karbon je hodně křehký, proto by to mělo být s malou vůlí na lepidlo a jen lehce nasunout. Rovněž čep- vrtat díru do karbonu není vhodné. Zápich rovněž je zbytečný, pokud nebude pryskyřice plněná. Zvýšení teploty při lepení dělá divy v přilnavosti na Al. Jedná se jen o selfie tyč, tedy nic namáhaného, tak to jistě vydrží.
jj, snad to vydrzi. a kdyz ne, tak to doufam sa o sobe dopredu vedet, ze se neco deje. treba praskani, nebo neco. abych to vcas prestal pouzivat. ale dulezite je to proto, ze treba takhle kamerku vystrkuju z auta, na lodi, apod. a nerad bych ji treba hledal na dne lochneskeho jezera ) (samozrejme, ze by to vubec neslo)