SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Přesně. U nás v práci je to stejné. Když kouknete na výkres, tak to co vyrábíme nejde udělat. Upozorníte na to a jste za největšího debila vy. Výkresy kreslí chlápek který svařování vůbec nerozumí, to je potom těžké.
No jo, jenže ne každý případ je stejný a mince má vždy dvě strany :-) a není to někdy jednoduché, člověk neustále stojí mezi dvěma stranami, dostává kapky od vedení a neustále se dohaduje s chlapama na dílně, kdo nezkusil neví :-) dříve jsme tam měli opravdu odborníka, který vždy dokázal problém vyřešit, dnes je to s nýnějším kvalitářem těžší...
to sou věci, no je to o tom že já co sem byl na mostárně (už to píšu podruhý) tam každý začínal tím že zkušenějším nejdřív držel metr nosil svačinu, za trest dostak karbošku a hybaj brousit, pak když staršina uznal že by se mohl hodit na něco důležitějšího tak se mu nechal udělat svářečák a paličský průkaz a postupoval dál a dál a takto přesně začínal i mistr, byl to starej dědek ubrblanej (ale to já sem taky ) ale jinak věděl přesně co a jak má nebo nemá vypadat a co je potřeba udělat aby to bylo takový nebo makový, dnes mistr výroby má 20let a co může takový člověk ať je schopný jak chce vědět, no když ho to nikdo nenaučil tak určitě toho moc nebude, pokud má snahu tak se snad časem naučí
no nic M0040, tak se uč ať neumřeš blbej
Editoval Kramlik (03-07-2019 22:57:53)
Kramlik napsal(a):
to sou věci, no je to o tom že já co sem byl na mostárně (už to píšu podruhý) tam každý začínal tím že zkušenějším nejdřív držel metr nosil svačinu, za trest dostak karbošku a hybaj brousit, pak když staršina uznal že by se mohl hodit na něco důležitějšího tak se mu nechal udělat svářečák a paličský průkaz a postupoval dál a dál a takto přesně začínal i mistr, byl to starej dědek ubrblanej (ale to já sem taky
) ale jinak věděl přesně co a jak má nebo nemá vypadat a co je potřeba udělat aby to bylo takový nebo makový, dnes mistr výroby má 20let a co může takový člověk ať je schopný jak chce vědět, no když ho to nikdo nenaučil tak určitě toho moc nebude, pokud má snahu tak se snad časem naučí
myslím, že kvalita a hodnocení svarů je práce především svářecího inženýra a kvalitáře, ale líbí se mi, jak mě označuješ jako blbce po jednom dotazu na internetu, diky moc :-)
Kramlik napsal(a):
to sou věci, no je to o tom že já co sem byl na mostárně (už to píšu podruhý) tam každý začínal tím že zkušenějším nejdřív držel metr nosil svačinu, za trest dostak karbošku a hybaj brousit, pak když staršina uznal že by se mohl hodit na něco důležitějšího tak se mu nechal udělat svářečák a paličský průkaz a postupoval dál a dál a takto přesně začínal i mistr, byl to starej dědek ubrblanej (ale to já sem taky
) ale jinak věděl přesně co a jak má nebo nemá vypadat a co je potřeba udělat aby to bylo takový nebo makový, dnes mistr výroby má 20let a co může takový člověk ať je schopný jak chce vědět, no když ho to nikdo nenaučil tak určitě toho moc nebude, pokud má snahu tak se snad časem naučí
enem, ze v dnesnej dobe uz tento system nefunguje
- mame genitalno-perfektny eurosystem vzdevania a kontroly zvarania - to co sice fungovalo ale bolo strare, bolo automaticky oznacene za zle a nevyhovujuce.....
- fluktuacia zamestnancov, kadejake agentury, svarcsytem - v tomto prostredi je nemyslitelne aby nieco podobne fungovalo
-majster/partak je dnes chudak, na ktoreho si kazdy na dielni, co ma v háji dieru otvara hubu (raz nejaky "nedotknutelny" lavoruk s vazbou na vedenie, raz nejaky kuchar so este vlhkym zvaracim certifikatom a neskutocnym egom, ktoremu sa pri pohlade na uhlovu brusku zjezia vsetky chlpy...)
vedenie mu samozrejme nepomoze, lebo klobuky, z ktorych sa dal este obcas vytiahnut sikovny zamocnik/zvarac uz proste nie su....., takze "tahaju", co ma 2ruky a 2nohy - to musi stacit a zakazky a terminy treba stihnut
- vies o nejakej firme (vratane velkych), ktorej vedenie by malo zaujem vychovavat si ludi uz od ucnovskeho veku? ja o ziadnej neviem - "ved agenturni pracovnici su "lacnejsi" a komu sa nepaci, vie kde je brana...."
Editoval rcp (04-07-2019 09:54:38)
M0040 napsal(a):
myslím, že kvalita a hodnocení svarů je práce především svářecího inženýra a kvalitáře, ale líbí se mi, jak mě označuješ jako blbce po jednom dotazu na internetu, diky moc :-)
prosim mistře, není zač
(ale lízat dírku ti teda nebudu, nemám na to čas ani náladu, musím jít rafnout do pracek flexu a jít si připravit nějaké železa na svařování, nějaké stroje pro naše milé zemědělce aby měli čím pracovat jo a ještě mi došel kyslík v autogénu tak musim zajet koupit)
apropo nějaké řezné kotouče do flexy 230, ty co mám se vlní a po prořezu do hloubky asi 2cm přestanou řezat co todle je za mrchy .. nebo je to normální?
rcp napsal(a):
enem, ze v dnesnej dobe uz tento system nefunguje
- mame genitalno-perfektny eurosystem vzdevania a kontroly zvarania - to co sice fungovalo ale bolo strare, bolo automaticky oznacene za zle a nevyhovujuce.....
no přesně tak, co bylo dobrý se zlikvidovalo spolu s tím špatným a zůstalo jen to nejhorší, dřív každá větší fabrika měla svoje učiliště, dnes učiliště jsou ale ani neví co mají učit a ono vlastně ani není koho hlavní je to že není zájem dnes mladí tak fejbuk chytrej telefon a píčoviny..
musím to částečně uvést na pravou míru aby se mě neřadilo mezi nějaké penzisty kteří kdákají jak bylo za komančů blaze, to já až tolik posoudit nemohu ikdyž si to teda myslím, beru to podle rodičů kteří jako zaměstnanci v místním kravíně se dobře měli, všechno mělo svůj řád všechno fungovalo byla jistota, to až do roku 1988 kdy se krávy odstěhovali kvůli rekonstrukci kravína a bohužel už se nikdy nevrátili protože přišel listopad 89, sice stávali do práce ve 2hodiny ráno ale peníze byli, banány a pomeranče taky na dovolené sme byli každý rok sice jen na Slovensku v Tatrách v Piešťanech a tak různě, no ale nám to stačilo, já k moři ani nikam do žádné zadnice jezdit nepotřebuju abych tam chytl ňákej ajc jak říkala Kelišová
ale to o čem mluvím zážitky z mostárny to je z roku asi 1998 kdy se to tam maličko posralo kdy vyházeli spoustu zaměstnanců kvůli nějaké krizi nebo co a od té doby to tam stojí za prd ikdyž se tam vyrábí dál tak ten systém už tam moc nefunguje protože je tam spoustu mongolců ukrajinců a jiných neumětel prostě plno idiotů atd, to zase vím od pána který tam zůstal a když pak sem se ho ptal jestli kdybych se chtěl vrátit tak že není problém přijímají nové zaměstnance ale jedině k mongolcům ke koštěti a karbošku do pracek a možná někdy zpět k zámečníkům to když by se trefilo a někdo onemocněl na dýl nebo odešel do důchodu, no tak nic a šel sem k soustruhu jinam..
Editoval Kramlik (04-07-2019 12:05:34)
rcp napsal(a):
- vies o nejakej firme (vratane velkych), ktorej vedenie by malo zaujem vychovavat si ludi uz od ucnovskeho veku? ja o ziadnej neviem
Vítkovické železárny (bývalé VŽKG) Ostrava. Jejich bývalé odborné učiliště je dnes Vítkovická střední průmyslová škola Mají v tom dlouhou tradici. Vždy měli kolektiv pedagogů srdcařů. Jsem rád že to nepustili dole vodou jako hromada jiných fabrik. Přesto jsem přesvědčený, že to je spíše výjimka a že to má svoje ale...
Editoval Welda (04-07-2019 19:49:46)
Welda
to je ale učiliště, proč tam píšou průmyslová škola ?? To se asi ve Vítkovicích stydí za starý název ... ))
Učiliště to bylo, když se tam učili učni. To znamená ukončení učebního oboru učňovskýma zkouškama. Pokud tam jsou studenti, studují průmyslové obory zakončené maturitní zkouškou, pak je to asi průmyslová škola. Ale vždyť to je jedno. Už před 45 lety tato škola měla svou hvězdárnu, kinosál, plavecký bazén, sportovní halu, fotbalový stadión, fotbalové hřiště, tenisový kurt, tělocvičnu, nafukovací víceúčelovou sportovní halu, pět paneláků pro ubytování žáků a pro různé kroužky, dílny se vším co tě napadne v každém Vítkovickém závodě, svoji dechovku, bigbít, pěvecký sbor, svůj oddíl skoro v každém sportovním odvětví, rekreační zařízení a mnoho dalšího co si momentálně nevzpomenu. Možná že se za něco stydí, ale neumím si představit za co.
Už je to dávno, možná desítky let jsem dodával uz. systém do smíchovské strojní průmyslovky, potom změnili název na smíchovskou průmyslovku.
Taky se asi styděj za slovo strojní ...
No já koukám na stránky učiliště v Hloubětíně (co jsem za komoušů prošel) a za mě to bylo elektrotechnické učiliště, kde se učili 3 i 4 letý
obory (ty byly s maturitou) a dnes je z toho Vyšší odborná škola informačních studií a Střední škola elektrotechniky, multimédií a informatiky
o učňáku ani zmínka, takže doba se mění a já to akceptuji ...
Editoval milosak (04-07-2019 22:58:20)
milosáku píšeš o areálu nad Smíchovským nádražím?
Ta smíchovská prumyslovka je na adrese Preslova 72/25, Praha 5 - Smíchov , ale ten areál co myslíš je bývalý ČKD naftový motory,
tam jsem měl 10 let svojí dílnu viz moje foto v nicku , to si pleteš ...
Kramliku
Jen aby ses nedivil, třeba bezďáci rafnou flexu do pazour a budou hákovat, jak vzteklí ...
Welda napsal(a):
rcp napsal(a):
- vies o nejakej firme (vratane velkych), ktorej vedenie by malo zaujem vychovavat si ludi uz od ucnovskeho veku? ja o ziadnej neviem
Vítkovické železárny (bývalé VŽKG) Ostrava. Jejich bývalé odborné učiliště je dnes Vítkovická střední průmyslová škola Mají v tom dlouhou tradici. Vždy měli kolektiv pedagogů srdcařů. Jsem rád že to nepustili dole vodou jako hromada jiných fabrik. Přesto jsem přesvědčený, že to je spíše výjimka a že to má svoje ale...
To je už dávno minulost. Tam se potom dostal nějaký Světlík, který ještě v roce tuším 2014 v Gongu veřejně blábolil o tom, že přijali tisíc lidí včetně vyučenců z takových škol a do roka jim u nich zůstalo 5 protože lidi nechtějí pracovat. A za nějaké 2 - 3 roky se ukázalo, že Světlík se svou VMG ( Vítkovice machinery group) zaťal do státních záruk sekeru ve výši 17 miliard, za krach projektu elektrárny na uhlí v Turecku. A pak se VMG začalo sypat jak domino....
Tak to je pěkně v / (I) \ nemám slov.
/ /\ \
Doporucujem pisat celu pravdu, ludia nechcu pracovat za tu almuznu.
Vramci vtipu. Hladam plat, pracu uz mam.
Dobrý den,Kramliku,vy jste z Vyškova?Spoustu mých známých se tam vyučilo:)
momák napsal(a):
Dobrý den,Kramliku,vy jste z Vyškova?Spoustu mých známých se tam vyučilo:)
Podle toho žemluví o mostárně tak nejspíš Prostějov a okolí,bývalé železárny PV
já sem přesně mezi, od nás jezdí autobus do Vyškova i do Prostějova
Tak to od sebe nebudeme daleko:)