SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Já jsem tam slyšel jako by něco prdlo jak říkáš zoubek. Pak jsi došel na to že to musíš tím kolem odaretovat. Já nevím ale něco jsem slyšel. Jinak video jsem skouknul a když zrovna nesvařuješ tak za mně dobrý .Možná lepší než hodně pořadu v TV
Klimbíku, radost ti určitě nikdo kazit nechce. Ta frézka má obrovský potenciál a pokud se ti podaří kloudná renovace tak i cena tohoto stroje se zvedne minimálně na pětinásobek toho za co jsi ji koupil. Jen nevím, zda tušíš co to všechno bude obnášet a co ještě budeš muset pořídit, abys mohl vyfrézovat nějaký jednoduchý výrobek. V životě jsem přišel na to, že nadšený amatér toho dosáhne mnohem víc,než otrávený profesionál dělající svou práci z donucení, nebo pro peníze. Proto ti držím palce a vydrž.
pafik1605 a ZDENÁL: Pánové, jaké činské soustruhy a frézky vlastníte? Jak jste spokojeni? Do budoucna by se mi určitě nějaký soustruh či frézka hodila. Tak by mne zajímal Váš názor. Díky
Zdenal: diky nevim co to bude vsechno obnaset. Ja se pokusim opravovat vsechno na co narazim ze je spatne. Na presnost to zas tak nepotrebuju, ale treba desetiny milimetru by byly pekne. Setiny zbytecne. Tisiciny scifi
zatim se mi to zda docela dobre a nadseny jeste jsem
Editoval klimbik (04-02-2019 00:10:36)
Pat: diky to co prasklo ale byla jen ta klika moje. Nastesti nic neprdlo. Uz vali i osa x a cela osa Y, tak to bude v dalsim dile
pat napsal(a):
Co ale frézovat mě nenapadá...
Pri zámočníckych prácach frézujem napríklad zádlab pre zámok do jokloviny a vlastne všetko kde sa len dá frézou nahradiť smradlavá flexa. Úkosy pre zvary, či rozvrtávanie podla súradníc. Je to úplne iná robota...
Klimbík čistil si alkalickým čističom? Keď som videl ako to robíš holou rukou, tak to zabolelo aj mňa
Zivia ho prsty a ked zisti ze bude mat popraskane vankusiky z acetonu benzinu tak mu kazde tuknutie na kb bude "potesenie"
Dostal tip na rukavice akurat v jeho neoblubenom obchode.... Klimbik cistenie bez namahy 3 diel ?
este je skoro otom premyslat ale uvazoval si ako tam das tie serva ked chces CNC frezu? pozeram ze to bude vesele. (Z os)
Tusim radim tu spominal nejaky pripravok proti korozi ked to mas ocistene aby to nezacalo znova hnit.
Uz si to skusal zapnut motor a pripojka ako? cele je to kovove musi byt ukostreny to si skontroluj lebo ta kluka ta zabije
Editoval ihlan (04-02-2019 09:13:30)
cistil jsem to normalnim benzinem co mam do sekacky
no tuhle na CNC asi nepredelam. tezko rict. stejne bych to delal az za par let, to uz budu chytrejsi.
Jinak elektriku jsem jeste nezkousel, ale s tou si poradim hrave myslim. Ja mam dokonce nejake minimalni elektro vzdelani. (na vysce jsme meli asi semestr nebo dva nejake elektro, abychom se mohli hrabat v pocitacich bezpecne)
Robi G právě se ptám já mám zádlab tak na 5 minutek za to ani frezu nespustím. Ale vrtám díry do nerez sloupku na soustruhu mám takový přípravek tam upnu sloupek a najedu sním proti fréze pod uhlem co potřebuji která je upla v hlavě.
Tak mě napadá jak bych vrtal tu díru na te frezce pod nějakým uhlem? Tam je hlava na pevno a stul se naklápět asi nedá.
Koupis naklapeci strojni sverak
Hlava nie je na pevno na žiadnej fréze. Na mojej sa dá otáčať stôj a mám aj otočno výklopný zverák. Klimbiková má zase výsuvnú pinolu.
Editoval Robi G (04-02-2019 11:24:04)
mam vysuvnou pinolu a i hlava je naklapeci. o 45stupnu obemi smery. nahore na te hlave je stupnice. jeste nevim jak se to dela, ale asi to tam nebude pro nic za nic
jinak co vim tak znamy ma korejskou frezku, univerzalni, a tam se svisla hlava naklopit az o 90stupnu.
Tak že u Klimblika se to chová jako vrtačka? Jinak na ten naklápěci svěrák na trubky jsem se díval to je tedy pálka. Ten stůl jde celý naklápět? To jsem nevěděl. Jinak hoši já neřeším Klimbíkuv stroj jen se ptám jak se to řeší na frézách. Tu neznám a nikdy jsem s ní nedělal
Klimblíku jo to že se
nakláni je super ale kdy by se nevysouvala tak s ní díru pod uhlem neuděláš
pat: jj, oboji je. jako vrtacka trochu jo, ale vysuv pinoly je hodne zprevodovany, tak to jde dost pomalu vysouvat.
Na to zabudni ze klasiku budes prerabat na cnc. Zbytocne vyhode pravhy a znicena masina.
klimbik napsal(a):
jde dost pomalu vysouvat.
no právě, však to není primárně vrtačka - rychlost posuvu při frézování obvykle bývá řádově menší než při vrtání.
Díry do zábradlových sloupků na ní taky vyvrtáš, (i bez naklápění hlavy) zbastlíš kus železa s potřebným úhlem a upínkou.
Vyfrézuješ díry pro jednu stavbu a už máš vyděláno na kousek naklápěcího svěráku
Bourači kolikrát jsi vrtal nerez sloupek na kusu železa? Ono to zase tak jednoduché není. Díra musí být hodně přesná ,škrábneš to o kousek železa a už máš problém. Dokonce používaní obyč vrtáku a frez je problém ,jsou třeba titanové. Také bych potřeboval poradit někdy nevím co a jak. Zatím se jen učím. Kdy by tu byl klučina kolem Nového Jičína, co to slušně zvláda mněl bych pro něj možná zajímavý návrh. Já mám dílny a vybavení a potřebuji zkušenosti . Tak že nějaká kooperace by se šikla.
Obrábění je věda - složitější než vaření.
Nástroj musí mít optimální úhly břitů, optimální řeznou rychlost (otáčky) a také správnou chladicí emulzi - podle obráběného materiálu - jinak stojí výsledek za prd.
No ta chladici emulze se někdy nepoužívá. Jak jsou nože s těmi výměnnými destičkami
zatim mi to pripada, ze u tohohle stroje taky neni emulze, ale jen olej. uvidime casem, az prelozim cely navod
Tak olej bude nahoře ale stejně to musí ven a dát nový. Já jen ,že některé druhy obráběni chlazení kapalinou asi nepotřebují. Třeba při řezáni mě to vytáči jak je vše mastné .Co naděláš zase to se mazat musí .Já na jackle raději používám fričku. No jak kdo zase to je bordel.
Emulzia tam bude určite, leje sa dole do podstavca. Voda sa časom odparila a zostala tam tá lepkavá olejová zložka.
pat napsal(a):
Klimblíku jo to že se
nakláni je super ale kdy by se nevysouvala tak s ní díru pod uhlem neuděláš
Výsuvnú pinolu nemajú z pravidla univerzálne frézy. Na tých sa ale dá otáčať stôl a majú horizontálne vreteno. Takže vrtanie otvoru pod uhlom nie je najmenší problém. Keď sa to dá na sústruhu, prečo by to neišlo na stroji na to určenom.
Je to rozdiel keď je niečo pekne obrobené a nie len dobrúsené flexou. Fréza má určite svoje miesto v zámočníckej dielni. Posúva to výrobky o level vyššie. Karbošku a zváračku má ktokoľvek.