SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Děkuji. Dobré vědět 🙂
Jeste takovy obecny dotaz k pedalum. Da se u nich nejak nastavit silu pruziny popriklade mechanismu ktery urcuje jak silne musim slapat? Mam radsi, kdyz se clovek muze o pedal nohou oprit aby mel v ni vetsi cit.
Editoval Tom_ (10-11-2020 11:01:26)
U běžných pedálů jsem se stím nesetkal, ale tuhost mého pedálu mi vyhovuje a necítím potřebu s tím něco dělat. Vnímám nohou odpor.
Ani mě nenapadlo s tím něco dělat. Vyhovuje mi to tak jak to dodali.
Ok, jsem zvedavy. Zadnou zkusenost prave s pedalem nemam, tak bych byl nerad kdyby to bylo moc mekke
Tom_ napsal(a):
Ok, jsem zvedavy. Zadnou zkusenost prave s pedalem nemam, tak bych byl nerad kdyby to bylo moc mekke
Začni trénovat v autě. brrm, brrrmm ....
pafik1605 napsal(a):
Tom_ napsal(a):
Začni trénovat v autě. brrm, brrrmm ....
Na tenhle pedal mi jde slapani dobre docela
To můžeš vyřešit polohou nohy na pedálu, buď ji dáš níž, pak musíš víc tlačit, nebo výš a stačí míň síly. Mám pedál od Technik nářadí a přijde mi to akorát, resp. přišlo, už jsem na něm nestál asi rok
Tome neřeš dopředu, jak se ti bude na ten pedál šlapat. Bude podobný jako mám já a mnoho dalších. U pedálu je důležité kromě toho aby fungoval, abys ho nohou snadno nahmatel a nemusel se dívat pod stůl kde je. Považuji také za důležité, aby na něm nebyly žádné štelovací knoflíky, kterými bys mohl při štrachání nohou potočit a pak se divil, kam se poděl nastavený proud.
Budu objednavat tady tenhle https://allegro.pl/oferta/pedal-steruja … 8878473656 . Vypada to, ze tady tenhle zadny cudliky nema nikde
To vypadá jako pedál k šicímu stroji.
A cim myslis, ze se to od nej (krome konektoru a ceny) lisi?
Dneska jsem se opet dostal ke svareni. Jako prvni jsem si zkusil udelat kousek plechu jako vzdy a to slo pomerne dobre. Pak jsem se ohodlal na svareni dvou profilu a to taky slo pomerne dobre ale na konci jsem si zkusil dalsi kus plechu a ten uz sel hodne spatne. Zajimave Taky mi zacal u toho druheho plechu ukapavat drat. Coz mi u toho prvniho nedelalo a to jsem tech svaru udelal vice nez na druhem plechu.
Musim to zitra zase otestovat , jelikoz mi to vrta hlavou, ze se to na zaver tak zhorsilo
Tom_ napsal(a):
Budu objednavat tady tenhle https://allegro.pl/oferta/pedal-steruja … 8878473656 . Vypada to, ze tady tenhle zadny cudliky nema nikde
Tento pedal mam k stroju aj ja. Naozaj tam nie su ziadne cudliky. Vsetko nastavis na stroji. Slape sa s nim pomerne dobre, az na to ze os otacania je v prvej tretine od spodu. Zabudni na pocit slapania pedalu ako mas plyn v aute. No a tu pri stlacani este citis ozubene kolieska ktore tocia potenciometrom..
Editoval vyrobca (12-11-2020 22:35:14)
Taví se ti drát. Vzít drát silnější, držet hořák více kolmo. Zkontrolovat průtok plynu. Vyhovuje v dílně bez průvanu tolik l/min jako je číslo na hubici. T.j. č.6 - 6l/min, č.8-8l/min.
Pedál: já mám pedál s osou otáčení na kraji, je to přirozenější. Ale dá se zvyknout na všechno. Střeva jsem celá předělal, protože tam byl tahový potenciometr, dal jsem tam cermetový otočný, hnaný ozubeným hřebenem. Byly na něm dva potenciometry, jeden na nastavení max. proudu, druhý na nastavení min. proudu. Ten max. jsem vyřadil. Nastavení min proudu je dobré pro možnost citlivějšího ovládání proudu.
A nebo nedáváš pozor a strkáš drát moc blízko k oblouku. Pak se ti udělá kulička a máš problém.
vyrobca: no nemam s cim porovnat, takze vubec netusim jestli mi bude tento pedal vyhovovat Upravit si ho jako nize popsal mistr famater nehrozi
famater: Mam hubici c.7 a prutok 7l. To s temi cisly pouzivam stejne. Kdyz varim velkou hubici c.12 tak 12litru. Zkusim zitra vzit stejny drat a dam horak vice kolmo. Paradoxne mi to slo na zacatku velmi dobre bez techto problemu
pafik1605: No nekde jsem se docetl ze uhel horaku a dratu by mel byt 90 stupnu, aby ho prave neupalovalo a nedelala se kulicka. Ale je to mozna tim naklonem horaku, ikdyz nejakych 15stupnu by melo byt v pohode (od kolmice smerem ke stolu)
Tom_ napsal(a):
pafik1605: No nekde jsem se docetl ze uhel horaku a dratu by mel byt 90 stupnu, aby ho prave neupalovalo a nedelala se kulicka. Ale je to mozna tim naklonem horaku, ikdyz nejakych 15stupnu by melo byt v pohode (od kolmice smerem ke stolu)
Hořák musí být nakloněný, jinak pod něj neuvidíš. Pokud budeš mít tlustou elektrodu a tím pádem i dostatečně dlouhej oblouk, tak skoro uvidíš, i kdyby byl kolmo
Používám plynový čočky. Ne kvůli šetření plynu, ale "dofoukne" to dál bez přimíchání vzduchu, takže můžeš víc vystrčit elektrodu. Občas je to potřeba.
Úhel drátu vůči hořáku netuším, jestli se někde udává. Nejlepší je přistrčit na kraj lázně, odkápnout a zase ho odsunout.
Editoval pafik1605 (12-11-2020 10:03:40)
úhel mezi hořákem a drátem 90°nemůže být v praxi vždy dodržen. To je jen takové teoretické pravidlo. Proče udělá na konci kulička? Protože se mezi jednotlivými přidáními do drátui předá tolik tepla, že se začne tavit. Proto je nejjednodušší vzít silnější drát. Trochu pomáhá kolmější držení hořáku. Ne 90° jak vy si to mohl někdo vykládat.
Famater napsal(a):
.. Proče udělá na konci kulička? Protože se mezi jednotlivými přidáními do drátui předá tolik tepla, že se začne tavit. Proto je nejjednodušší vzít silnější drát.
To není úplně dobré řešení; když vaříš tenký plech, třeba 1,5 mm a drát 1,6 mm, tak je to OK. Když vezmeš dvojku drát, tak musíš dávat pozor, abys do plechu nepropálil díru, protože k roztavení drátu potřebuješ mnohem víc tepla, než k roztavení plechu. A na kraji plechu je to úplně špatný.
O víkendu mi došla 1,6-ka, tak jsem místo ní vzal 1,2 z MIG cívky. I na kraji se tím dělalo líp.
Pouzivam 2,4mm elektrodu a 1,6mm drat. Zkusim to dneska a pak zkusim vymenit za plynovou cocku a poreferuju.
Skoda ze smazali tema pokec, protoze tam bychom mohli o tom diskutovat v mem tematu a zbytecne bychom to nepsali sem .
A co ti brání si v tématu Svařování hliníku založit nové téma o svařování hliníku?
Pafíku, je samozřejmé snad že budeš volit drát podle toho co sváříš. Na 1,5 plech dáš menší proud a ten také méně ohřívá přídavný drát. Drát musíš držet v ochranném plynu, který je horký. Podle velikosti proudu bude také ohřívání drátu. Proud volíš podle druhu sváru a tloušťky svařovaného materiálu. To platí i pro drát. Na plech 1mm drát 1,6 mm . Na plech 2mm budu volit drát2mm, na kouťák na jeklu se stěnou 2mm klidně i drát 2,5 a tak dále.
V použití čočky nevidím řešení. Musí to jít i s obyčejnou hubicí.
Famater:viz #247
Zalozil jsem tema v sekci svarovani hliniku tak budem pokracovat tam. Diky
pokracovanie o zvarani hliniku tymto strojom je tu: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 77#p161577
hodil som sem tento link, pretoze za rok to tu uz nikto nedohlada..